Rybka w sosie śmietanowym

5 (172 ocen)

  • 60 min

Alternatywa dla rybki w panierce.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg dowolnej ryby (mintaj, sola, tilapia)
    35 dag pieczarek
    2 cebule
    330 ml śmietany 30 %
    sól, pieprz cytrynowy i czarny
    pół łyżeczki imbiru
    natka pietruszki
    olej do podsmażenia
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Rybka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem czarnym. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.
  • gotowa rybka do zjedzenia 2. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym: przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i imbirem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 190C.

Porady

W przypadku gdy nie mamy pieprzu cytrynowego to rybę nacieramy czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy rybę która wymaga moczenia żeby się pozbyć nieprzyjemnego zapachu, do wody wrzućmy kila ziarenek ziela angielskiego. Wodę możemy zastąpić mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryby Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować