Domowy kebab w bułce

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzisiejsza propozycja to kebab w chrupiącej i puszystej bułce, którą każdy z Was może zrobić w swoim własnym piekarniku ;) Jest to bardzo dobry sposób na wspólne spędzenie długiego grudniowego wieczoru. Zapraszam również na mojego bloga kulinarnego: http://zycienawidelcu.pl/

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (porcja dla dwóch osób)

    Ciasto:

    10 g. drożdży

    ½ łyżeczki cukru

    1,5 szklanki mąki

    1/2 szklanki ciepłej wody

    1 łyżka oleju

    Nadzienie:

    Połowa niewielkiej kapusty pekińskiej

    300 g. piersi z kurczaka

    Pomidor

    Ogórek

    Przyprawa do gyrosa

    Sos

    3 łyżki majonezu

    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

    1 ząbek czosnku

    Pieprz

    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros

Domowy kebab w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Drożdże zmieszać z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut. Połączyć z mąką. Ciasto wyrobić i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wysmarowanej olejem miski. Ciasto przedzielić na dwie części i uformować okrągłe placki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż bułki delikatnie się zarumienią.
  • 2. Nadzienie i Sos:

    Mięso przyprawić według własnego uznania przyprawą do gyrosa i usmażyć na patelni. Sałatę pekińską skroić na cienkie paski, podobnie pomidora i ogórka.
    Starty czosnek wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Usmażone bulki naciąć nożem, posmarować sosem, następnie nałożyć mięso, sałatę i warzywa. Całość jeszcze raz polać pozostałym sosem.

Porady

* Bułka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika będzie twarda, dlatego nie przecinajcie jej od razu. Zaczekajcie aż zrobi się miększa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować