Ryba z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty sposób na rybę. Idealnie się tutaj sprawdzi tłusty łosoś. Różowe mięso w plasterkach czosnku, doprawione pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem, nabiera fantastycznego aromatu.

W taki sposób możemy również przygotować halibuta, zastępując czosnek czerwoną cebulą.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kawałki łososia
    2 ząbki czosnku
    2 plastry cytryny
    sól, pieprz cytrynowy do smaku
    świeży koperek
    olej do wysmarowania naczynia
    odrobina masła do posypania ryby przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Łosoś z piekarnika

Ryba z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdy płat układamy cienko pokrojone plasterki czosnku i plasterek cytryny. Przed pieczeniem każdy kawałek ryby posypujemy wiórkami masła.
    Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, w zależności od grubości pieczemy około 13-20 minut.

    Upieczoną rybę skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować