Pyszny pomysł na obiad rybny w sosie szpinakowym.
Żurawina dodaje lekkiej słodkości .
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g fileta np z dorsza + łyżka oleju do podsmażenia
250 szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
2 garści żurawiny
120 g suszonych pomidorów w paski
3 łyżki jogurtu greckiego
100 g sera pleśniowego
garść orzechów włoskich
parmezan do posypania
łyżka masła
pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb
sól + pieprz
Ryba w sosie szpinakowym z żurawiną, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić na większe kawałki .
Doprawić przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym.Delikatnie podsmażyć .
2.Sos szpinakowy:
Masło rozpuścić na patelni ,dodać posiekany czosnek ,podsmażyć .
Szpinak dobrze rozmrozić,dodać do czosnku i podsmażyć ok 15 minut .
Po tym czasie dodać żurawinę , odsączone z zalewy pomidory ,pokruszony ser pleśniowy i jogurt grecki .Całość wymieszać .Doprawić .
3.Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem .Całość posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi .
Piec w piekarniku 15-25 minut w 190 stopniach .
Porady
Jeśli sos wydaje nam się za gęsty , można dodać trochę wody .
Komentarze