Dorsz w sosie pietruszkowym

  • wyświetlono: 1269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Filety dorsza w gęstym sosie pietruszkowym domowej roboty.

IMG_20201124_034615_144

Składniki

700g filetów z dorsza
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka przyprawy do ryb Kamis
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki natki pietruszki
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w sosie pietruszkowym

  • Dorsz w sosie pietruszkowym1. Filety z dorsza lekko solimy. Na dużą patelnię wlewamy 250 ml mleka, doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy filety dorsza i na małym gazie gotujemy do miękkości a następnie odlewamy mleko.
    Sos: Do małego garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy mąkę, dodajemy masło. Na małym gazie, stale mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z gazu, wsypujemy pieprz cytrynowy, natkę pietruszki, przyprawę do ryb, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy solą.
    Tak przygotowanym gorącym sosem zalewamy rybę, którą trzymamy na gazie jeszcze 5 minut. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybanatka pietruszkidorszsok z cytrynymlekosos pietruszkowy

Komentarze

Podobne przepisy

dorsz w sosie szafranowym

Dodane przez: capri

dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Delikatność sosu i rybki w nim...

Dorsz w marchewkowo - pomidorowym sosie

Dodane przez: Czarek

Dorsz w marchewkowo - pomidorowym sosie

Ryby są bardzo smaczne i zdrowe....

DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM.

Dodane przez: Konto nieaktywne

DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM.

Dorsz jest niesamowicie delikatny,...

KALAFIOR W SOSIE PITRUSZKOWYM

Dodane przez: magda22222

KALAFIOR W SOSIE PIETRUSZKOWYM

Smaczne danie,przygotowuję je w...

zapiekany dorsz

Dodane przez: rozaroza

Zapiekany dorsz w sosie pomidorowym

Aromatyczny i smaczny.

Dorsz w sosie porowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Dorsz w sosie porowym

O pozytywnym wpływie jedzenia ryb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE