Dorsz w sosie pietruszkowym

4.5 (172 ocen)

Filety dorsza w gęstym sosie pietruszkowym domowej roboty.

Składniki:

  • 700g filetów z dorsza
    1 l mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka masła
    1 łyżka przyprawy do ryb Kamis
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sok Sosy

Dorsz w sosie pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w sosie pietruszkowym 1. Filety z dorsza lekko solimy. Na dużą patelnię wlewamy 250 ml mleka, doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy filety dorsza i na małym gazie gotujemy do miękkości a następnie odlewamy mleko.
    Sos: Do małego garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy mąkę, dodajemy masło. Na małym gazie, stale mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z gazu, wsypujemy pieprz cytrynowy, natkę pietruszki, przyprawę do ryb, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy solą.
    Tak przygotowanym gorącym sosem zalewamy rybę, którą trzymamy na gazie jeszcze 5 minut. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Mleko Natka pietruszki Ryby Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować