Ryba w porach light z sosem cytrynowym

4.48 (146 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszna ryba w porach z sosem cytrynowym, prosta i szybka w przygotowaniu a jej wartość kaloryczna to jedyne 460 kcal na osobę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 2 porcje:
    1 szklanka kaszy gryczanej
    1 szklanka mleka 0,5%
    2 filety z mintaja
    2 pory
    1/2 soku z cytryny
    1 jajko M
    2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
    1 łyżeczka masła
    sól opcjonalnie
    pieprz
    oregano
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki Sosy

Ryba w porach light z sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować z dwoma szklankami wody.
  • 2. Por pokroić w talarki wraz z jego zieloną częścią.
  • 3. Wrzucić na patelnię, dodać masło i przykryć pokrywką.
  • 4. Dusić aż lekko zmięknie.
  • 5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowaną kaszę.
  • 6. Na wierzch kaszy położyć filety z mintaja i przykryć je podduszonym porem.
  • 7. Przygotować sos.
    Jajko roztrzepać widelcem w naczyniu.
  • 8. Dodać mleko oraz jogurt.
  • 9. Następnie dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • 10. Przyprawić do smaku solą pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
  • 11. Na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki cytryny z której wyciskaliśmy sok.
  • 12. Całość zalać sosem cytrynowym.
  • 13. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Rybkę można dowolnie przyprawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mintaj Por Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować