Ryba po grecku z nutą tymianku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To bardzo znana potrawa, a mimo wszystko każdy przygotowuje ją trochę inaczej. Ryba, warzywa i tymianek, to doborowe towarzystwo. Smacznie i szybko.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg. płatów dorsza bez skóry
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    4 gałązki tymianku
    4 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    25 cm. białej części pora
    2 średnie cebule
    2 łyżki masła
    2 szklanki wody
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego 20 dag.
    sól i pieprz do smaku
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
    Dodatkowo:
    tłuszcz do usmażenia raby
    gałązki tymianku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba po grecku z nutą tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Rybę myję, osuszam, kroje w 1,5 cm. paski, posypuję solą i pieprzem, odstawiam. Po godzinie panieruje w mące i jajku, smażę z obu stron na złoto. Studzę. Marchewkę i pietruszkę obieram, myję, trę na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje, pokrojonego w pół plasterki pora, marchewkę i pietruszkę, podsmażam, dodaję wodę , listki tymianku, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, duszę do miękkości. Dodaje koncentrat pomidorowy, mieszam, doprowadzam do zagotowania, próbuje, doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Rybę przekładam warzywami. Dekoruję tymiankiem.

Porady

Tak przygotowaną rybę w gronie naszych znajomych i rodziny lubimy na zimno , i tak też ją podajemy. Są zwolennicy, który jadają na ciepło, nic nie stoi na przeszkodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować