Marynowana cebulka

  • wyświetlono: 5443 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przygotowanie marynowanej cebulki wymaga trochę cierpliwości przy jej obieraniu, ale trud opłaca się w momencie kosztowania, polecam.

IMG_20190507_064325
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

500 gram cebulki perłowej
Zalewa:
1 marchewka
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
3-5 łyżek cukru
1 główka czosnku (opcjonalnie)
4-5 Liści laurowych
4-6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowana cebulka

  • 1. Cebulkę obieramy.

    Do garnka wlewamy wodę, ocet. Dodajemy sól, cukier , obrane ząbki czosnku, pokrojoną plasterki marchewkę ziele i liście laurowe. Wszystko zagotowujemy. Do gorącej zalewy wkładamy obraną cebulkę – gotujemy 15 minut.

    Do wyparzonych słoików nakładamy gorące cebulki z czosnkiem (staramy się też aby w każdym słoiczku znalazła się marchewka) i zalewamy je gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przenosimy do spiżarni. Cebulki gotowe są do jedzenia po około 7 dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przetworypysznetaniecebulkana zimęsłoiki

Komentarze

Podobne przepisy

pieczarki marynowane

Dodane przez: benka

Pieczarki marynowane

Pieczarki w delikatnej zalewie...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

Marynowany czosnek

Dodane przez: Świeca Urszula

Czosnek marynowany

Marynowany czosnek bardzo lubią...

Papryka marynowana

Dodane przez: liliwkuchni

Marynowana papryka

Kolejnym z przetworów który się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE