Pierogi ruskie z bobem i mlekiem

0 (0 ocen)

Bób pamiętam za dzieciństwa jako małe nie dobre "coś" , postanowiłam sobie przypomnieć ich smak i te "coś" okazało się już teraz pyszne. Dziś proponuję oryginalne pierogi. Ciasto jest delikatne , miękkie , świetnie się nim pracuje a farsz po prostu jest znakomity , smaki idealnie się dopełniają.

Składniki:

  • Składników starcza na 250-300 pierogów , zależy od wielkości wykrawanych kółek
    Cisto:
    1kg mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)
    1 szklanka mleka w temp. pokojowej
    woda letnia , tyle ile jeszcze mąka pochłonie ok.1 szklanki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    2 kg.młodych ziemniaków
    1 kg.świeżego bobu + 3 gałązki kopru
    500g.chudego boczku wędzonego
    250g. chudego sera białego
    3 cebule
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 łyżka soli i pieprzu
    1 łyżeczka chili
    masło do polania pierogów przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie z bobem i mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na farsz 1. Farsz:
    Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki ugotować do miękkości, odcedzić zostawić do wystudzenia.
    Bób umyć , gotować ok 10 min. aż skórka dobrze się pomarszczy ,odcedzić , odczekać aż przestygnie, obrać ze skórki.
    Ziemniaki wraz z bobem oraz serem białym i przyprawami przepuścić dwu krotnie przez maszynkę bądź przecisnąć przez praskę.
  • boczek z cebulą 2. Boczek oraz cebulę pokroić w małą kostkę , usmażyć na rumiano.
    Do masy ziemniaczanej dodać zawartość patelni oraz mleko, wymieszać dokładnie ( spróbować , ew doprawić do smaku)
  • pierogi 3. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść dokładnie razem aż powstanie gładkie , elastyczne ciasto.
    Ogrywać po kawałku , wałkować cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką , wykrawać szklanką/kufelkiem kółka , na każdy nakładać czubatą łyżkę farszu , zlepić pieroga , zwijając brzegi które utworzą falbankę.
    Czynność powtarzać do końca składników.
  • 4. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju , wrzucać pierogi porcjami , gotować do wypłynięcia.
    Wyjmować pierogi łyżką cedzakową.
    Przed podaniem polać stopionym masłem ,samym lub z bułką tartą.

Porady

Do farszu możemy dodać także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować