Pierogi ruskie z bobem i mlekiem

  • wyświetlono: 369 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bób pamiętam za dzieciństwa jako małe nie dobre "coś" , postanowiłam sobie przypomnieć ich smak i te "coś" okazało się już teraz pyszne. Dziś proponuję oryginalne pierogi. Ciasto jest delikatne , miękkie , świetnie się nim pracuje a farsz po prostu jest znakomity , smaki idealnie się dopełniają.

martyna

Składniki

Składników starcza na 250-300 pierogów , zależy od wielkości wykrawanych kółek
Cisto:
1kg mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)
1 szklanka mleka w temp. pokojowej
woda letnia , tyle ile jeszcze mąka pochłonie ok.1 szklanki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 kg.młodych ziemniaków
1 kg.świeżego bobu + 3 gałązki kopru
500g.chudego boczku wędzonego
250g. chudego sera białego
3 cebule
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka soli i pieprzu
1 łyżeczka chili
masło do polania pierogów przed podaniem

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie z bobem i mlekiem

  • na farsz 1. Farsz:
    Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki ugotować do miękkości, odcedzić zostawić do wystudzenia.
    Bób umyć , gotować ok 10 min. aż skórka dobrze się pomarszczy ,odcedzić , odczekać aż przestygnie, obrać ze skórki.
    Ziemniaki wraz z bobem oraz serem białym i przyprawami przepuścić dwu krotnie przez maszynkę bądź przecisnąć przez praskę.
  • boczek z cebulą2. Boczek oraz cebulę pokroić w małą kostkę , usmażyć na rumiano.
    Do masy ziemniaczanej dodać zawartość patelni oraz mleko, wymieszać dokładnie ( spróbować , ew doprawić do smaku)
  • pierogi3. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść dokładnie razem aż powstanie gładkie , elastyczne ciasto.
    Ogrywać po kawałku , wałkować cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką , wykrawać szklanką/kufelkiem kółka , na każdy nakładać czubatą łyżkę farszu , zlepić pieroga , zwijając brzegi które utworzą falbankę.
    Czynność powtarzać do końca składników.
  • 4. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju , wrzucać pierogi porcjami , gotować do wypłynięcia.
    Wyjmować pierogi łyżką cedzakową.
    Przed podaniem polać stopionym masłem ,samym lub z bułką tartą.

Porady

Do farszu możemy dodać także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiDrugie danieobiad na latopierogi z bobemsezonowe pierogipierogi z zdrowym farszemruskie pierogi z bobem i mlekiempierogi z farszem z bobemciasto na pierogi z mlekiemoryginalne ciasto na pierogiruskie z bobem i mlekiemprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ruskie pierozki z cebulką

Dodane przez: Bożena Z.

Pierogi ruskie z cebulką

prosto i smacznie...polecam moje...

Pierogi ruskie z kiełbasą

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pierogi ruskie z kiełbasą

Dziś zapraszam na ulubione danie...

gotowanie pierogów

Dodane przez: Kasja1986

Ruskie pierogi z pokrzywą

Danie idealne dla wielbicieli ruskich...

Pierogi ruskie z  masełkiem z sezamem

Dodane przez: Agnieszka Rec

Pierogi ruskie z masełkiem i sezamem

Moja udoskonalona wersja pierogów...

Pierogi ruskie z świeżym cząbrem i oregano

Dodane przez: agatab

Pierogi ruskie z świeżym cząbrem i oregano

Już miałam robić na obiad tradycyjne,ruskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE