Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem

4.83 (185 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Dawniej robiłam ciasto na pierogi według przepisu mojej mamy. Teraz robię je trochę inaczej, zrezygnowałam z dodatku jajka, a olej zastąpiłam masłem. Ciasto jest elastyczne i bardzo ładnie się skleja. Korzystam z maty silikonowej i silikonowego wałka, więc ciasto podsypuję minimalną ilością mąki.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki wrzątku
    1 płaska łyżeczka soli
    25 g masła
    szczypta suszonych drożdży (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.83 (185 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól i suszone drożdże wkładamy do miski i mieszamy. We wrzątku roztapiamy masło i łączymy z mlekiem. Ciepły płyn wlewamy do mąki i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma. Odstawiamy je na ok. 60 minut pod przykryciem, następnie porcjami wałkujemy niezbyt grubo, wycinamy krążki, napełniamy dowolnym farszem i sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 2-3 minuty od wypłynięcia.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ciasto na ok. 60 pierogów wykrawanych foremką o średnicy 75 mm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować