Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Ciasto jest rewelacyjne i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    500g mąki pszennej
    7g (1 opakowanie) drożdży suszonych instant
    1 szczypta soli
    200g masła
    100 ml mleka
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 jajka (duże)
    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania (może być same białko lub żółtko)
    Moje nadzienie:
    gotowe nadzienie brzoskwiniowe
    krem budyniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło należy roztopić w niewielkim rondelku, a mleko podgrzać i wymieszać z cukrami.
    (Powinny się rozpuścić.)
    Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z solą oraz drożdżami.
    Następnie na środku zrobić w niej dołek, wlać roztopione masło i ciepłe mleko.
    Całość wymieszać łyżką lub za pomocą widelca.
    Kolejnie wbić jajka i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne oraz zacznie idealnie odchodzić od dłoni (do około 10 minut ręcznie lub krócej mikserem z hakiem).
    Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę (lub do momentu, aż podwoi swoją objętość).
  • 2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm.
  • 3. Foremki do rurek (*) dokładnie wysmarować masłem.
    Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca.
    (Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.)
    Rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do minimalnie rozgrzanego piekarnika.
  • 4. Piec około 20 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
  • 5. Po lekkim ostudzeniu ciastka zdjąć z foremek, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wypełnić dowolnym nadzieniem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).

Porady

(*) Warto zaopatrzyć się w gotowe foremki do rurek (dla wygody). Można je również zrobić samemu. Polecam z pustej rurki po folii aluminiowej lub foli spożywczej. Wystarczy przeciąć ją na 3 części i każdą z nich owinąć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Nadzienie Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować