drożdżowe rurki z nadzieniem migdałowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis ten otrzymałam od teściowej. Zawsze się udaje. Nadzienie jest bardzo podobne do rogali marcińskich.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    1/2 kg mąki
    1/2 szkl. mleka
    5 dag drożdży
    3 jaja
    4-6 łyżek cukru
    3/4 kostki margaryny
    FARSZ
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    1 i 1/2 szkl. bułki tartej
    1 łyżka kakao
    1 olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Drożdżowe rurki z nadzieniem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier roztopioną margarynę(przestudzoną) oraz drożdże rozpuszczone w mleku delikatnie podgrzanym.
    Z podanych składników wyrobić ciasto.

    FARSZ
    Margarynę rozpuścić ,dodać zimne mleko, cukier bułkę tartą, kakao, olejek migdałowy. Zagotować ciągle mieszając.

    RURKI
    Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na ok 0,5cm , wyciąć z niego prostokąty, na które nakładać nadzienie, następnie zwijać. Krótsze boki do środka, a następnie formować rurkę.
    Gotowe ciastka przełożyć do natłuszczonej formy i posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec ok 30 min w temperaturze ok 160 stopni C
    Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posmarować lukrem i posypać rozgniecionym orzeszkami.

Porady

Nadzienie migdałowe możemy wzbogacić dodając bakalie ( migdały, rodzynki, orzeszki i inne). Z ciasta można formować bułeczki, rogaliki i inne nadziane np. dżemem polane czekoladą, lub do ciasta zamiast cukru dodać sól i nadziać mięsem mielonym lub pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować