Rurki z nadzieniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodaj cukier puder ,żółtka i zetrzyj masło na tarce o dużych oczkach.
2.Ciasto zagniatamy na jednolitą masę,aż do połączenia wszystkich składników.
3.Owijamy ciasto folią i wkładamy d lodówki na 20-30 minut.
4.Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5cm podsypując mąką ,aby nie przywierało do stolnicy. Ciasto kroimy na paski o grubości 2cm i długości ok 30-40cm w zależności jakiej długości mamy metalowe rurki. Nawijamy paski ciast ana rurki. Rurek niczym nie smarujmy,bo mają już w sobie masło.
5.Zawinięte ciasto na rurkach obtaczamy w cukrze.
6.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175st przez 15-18 minut aż nabiorą lekkiego rumianego koloru. Po upieczeniu od razu zdejmujemy ciasto z rurki.
7.Schłodzoną śmietanę, serek oraz cukier puder ubijamy na sztywną pianę. Maliny odmrażamy i dodajemy do śmietany. Całość mieszamy. Masę malinową przekładamy do worka cukierniczego, odcinając kocówkę. Każdą rurkę szprycujemy masą malinową ,a na koniec można udekorować brzegu rurki w posypce cukrowej.
Komentarze