Rurki drożdżowe z budyniem

  • wyświetlono: 1345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Moje dzisiejsze drożdżówki przybrały nieco inny kształt, bo rurek:). Taka forma ich wykonania zachęca do zjedzenie i pięknie wygląda. Moje dzieci już domagają się kolejnej porcji, ale tym razem z czekoladowym budyniem:). Więc w niedługim czasie na pewno powtórzę przepis.

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• 45 dag mąki,
• ¾ szklanki mleka,
• 4 dag świeżych drożdży,
• 2,5 łyżki cukru,
• 7 dag masła
• Szczypta soli,
• 2 duże jajka,
• 1 jajko do smarowania ciasta
Kruszonka:
• 2 łyżki mąki,
• 2 łyżki cukru,
• Około 1 łyżka masła
Budyń:
• 600 ml mleka,
• 2 budynie śmietankowe,
• Około 1-2 łyżki cukru, według uznania,
• 2 żółtka,
• 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Rurki drożdżowe z budyniem

  • ciasto przed wyrośnięciem1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz ok 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy i studzimy tłuszcz.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
    Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • zawijanie2. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
    Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski.

    Foremki na rurki smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
  • przed pieczeniem3. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je około 20 minut (180°) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas schodzą najlepiej).

    KRUSZONKA:Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
  • dodanie masła4. BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło. Mieszamy budyń do momentu połączenia z tłuszczem.
  • napełnianie rurek5. Letni przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim upieczone rurki drożdżowe.
    Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcibudyńciasto drożdżowedrożdzówkirurki

Komentarze

Podobne przepisy

Buleczki drożdżowe z budyniem

Dodane przez: jankowska

Buleczki drożdżowe z budyniem

Polecam slodkie buleczki z budyniem...

image-16rmk3k

Dodane przez: Edyta2223

Rurki drożdżowe

Są tak pyszne, że w mig zmykają...

Drożdżowe kwiatuszki z budyniem

Dodane przez: rzelkazag

Drożdżowe kwiatuszki z budyniem

Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego,...

Rurki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym...

Te rureczki są po prostu pyszne,...

Rurki drożdżowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Rurki drożdżowe

Cieszę się, gdy upieczone przeze...

image-25x3cat

Dodane przez: Aninka88

Drożdżowe rogaliki z budyniem

domowe drożdżówki są najlepsze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE