Rurki drożdżowe z budyniem

4.48 (159 ocen)

Moje dzisiejsze drożdżówki przybrały nieco inny kształt, bo rurek:). Taka forma ich wykonania zachęca do zjedzenie i pięknie wygląda. Moje dzieci już domagają się kolejnej porcji, ale tym razem z czekoladowym budyniem:). Więc w niedługim czasie na pewno powtórzę przepis.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 45 dag mąki,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 4 dag świeżych drożdży,
    • 2,5 łyżki cukru,
    • 7 dag masła
    • Szczypta soli,
    • 2 duże jajka,
    • 1 jajko do smarowania ciasta
    Kruszonka:
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 łyżki cukru,
    • Około 1 łyżka masła
    Budyń:
    • 600 ml mleka,
    • 2 budynie śmietankowe,
    • Około 1-2 łyżki cukru, według uznania,
    • 2 żółtka,
    • 1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Rurki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz ok 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy i studzimy tłuszcz.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
    Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • zawijanie 2. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
    Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski.

    Foremki na rurki smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
  • przed pieczeniem 3. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je około 20 minut (180°) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas schodzą najlepiej).

    KRUSZONKA:Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
  • dodanie masła 4. BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło. Mieszamy budyń do momentu połączenia z tłuszczem.
  • napełnianie rurek 5. Letni przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim upieczone rurki drożdżowe.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować