Rurki drożdżowe

4.41 (152 ocen)

rurki można nadziewac na słodko i na pikantnie, np mięsem ..

Składniki:


  • 60 dkg mąki
    8 dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    25 dkg margaryny
    0,5 szkl mleka
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.41 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Rurki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rurki drożdżowe 1. Cukier i drożdże rozpuścić w mleku. Margarynę posiekać z mąką, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, ukształtować na jednolitą kulę i włożyć do zimnej wody na 10-15 min.
    Po tym czasie wyjąć ciasto, otoczyć w mące, wałkować cienko, ciąć radełkiem na paski o długości 25-27 cm .. Nawijać na natłuszczone rurki do pieczenia, układać na papierze do pieczenia. posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w temp 200 st. ok 25 min

    Można posypać wedle uznania; sezamem, makiem, kruszonką itp

    Nadzienia również wedle uznania, mięsne, warzywne czy słodkie kremy i owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować