Drożdżowe rurki z jabłkami

0 (0 ocen)

To pyszny drożdżowy deser, śniadanie lub przekąska:). Połączenie miękkiego ciasta drożdżowego, chrupiącej kruszonki i orzeźwiających jabłek. Wbrew pozorom rurki szybko i prosto powstają. Polecam zamiast tradycyjnych drożdżówek z jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 12 dag masła
    • Szczypta soli,
    • 3 jajka,
    Dodatkowo:
    • 1 jajko do smarowania ciasta,
    • tłuszcz do nasmarowania foremek
    Cynamonowa kruszonka:
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
    • Około 1 łyżka masła
    Jabłkowe nadzienie:
    • 1 kg jabłek- waga po obraniu
    • 1 galaretka pomarańczowa,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • ewentualnie cukier do smaku (z racji, że jabłka były u mnie słodkie nie dodawałam)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rurki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy rozczyn 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy masło. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • zawijanie 3. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
    Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości około 1,5-2 cm.

    Foremki na rurki smarujemy tłuszczem. Zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
  • przed pieczeniem 4. Wierzch uformowanych rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonową kruszonką.
    Tak uformowane drożdżowe rurki odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut (180°C) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas dobrze schodzą).
  • składniki kruszonki 5. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
  • dodanie galaretki 6. NADZIENIE: Obrane jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
  • napełnianie 7. Tężejącą masę jabłkową przekładamy do worka cukierniczego. Masą napełniamy upieczone drożdżowe rurki. Napełnione ciasto drożdżowe pozostawiamy by jabłka zastygły
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować