To pyszny drożdżowy deser, śniadanie lub przekąska:). Połączenie miękkiego ciasta drożdżowego, chrupiącej kruszonki i orzeźwiających jabłek. Wbrew pozorom rurki szybko i prosto powstają. Polecam zamiast tradycyjnych drożdżówek z jabłkami.
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• ¾ szklanki mleka,
• 5 dag świeżych drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 12 dag masła
• Szczypta soli,
• 3 jajka,
Dodatkowo:
• 1 jajko do smarowania ciasta,
• tłuszcz do nasmarowania foremek
Cynamonowa kruszonka:
• 2 łyżki mąki,
• 2 łyżki cukru,
• 1 płaska łyżeczka cynamonu,
• Około 1 łyżka masła
Jabłkowe nadzienie:
• 1 kg jabłek- waga po obraniu
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• ewentualnie cukier do smaku (z racji, że jabłka były u mnie słodkie nie dodawałam)
Drożdżowe rurki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
2.Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy masło. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości około 1,5-2 cm.
Foremki na rurki smarujemy tłuszczem. Zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
4.Wierzch uformowanych rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonową kruszonką.
Tak uformowane drożdżowe rurki odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut (180°C) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas dobrze schodzą).
5.KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
6.NADZIENIE: Obrane jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
7.Tężejącą masę jabłkową przekładamy do worka cukierniczego. Masą napełniamy upieczone drożdżowe rurki. Napełnione ciasto drożdżowe pozostawiamy by jabłka zastygły
Komentarze