Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Śledzie kuszą swoim wyglądem, mają piękny różowy kolor a w dodatku są bardzo smaczne. Możemy przyrządzić je na wigilijny stół lub święta.

Składniki:

  • 1 kilogram filetów śledziowych
    2 duże czerwone cebule
    2 marchewki
    5 listków laurowych
    8 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu
    Zalewa:
    300 ml. wody
    300 ml. octu
    200 gram cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować