ROŻKI KRUCHE SEROWE Z JABŁKAMI

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszniutkie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag mąki
    25 dag masła
    25 dag sera białego
    1 cukier waniliowy 16 gram
    2-3 jabłka obrane i pokrojone najpierw na ósemki
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rożki kruche serowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wsypać szczyptę soli, cukier waniliowy, dodać masło pokrojone i posiekać nożem jak najdrobniej.
    dodać ser i też razem posiekać.
    Następnie szybko zagniesć ciasto tworząc kulę. ciasto będzie klejące. owinąć folią i schłodzić.
    Piekarnik rozgrzać do 200st.
    Ciasto podzielić na 2 częsci i kolejno je rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy/ wałek też oprószać mąką/ na grubosć 0,5 cm.
    Dużą szklanką wycinać kólka jak na pierogi, na srodku układać po kawałku jabłka i zlepiać ciasto po srodku łącząc ze sobą 2 przeciwległe rogi.
    Układać na 2 cienkich blaszkach. Piec ok. 20- 25 minut na złoty kolor.
    studzić na metalowej kratce. popudrować. najlepsze swieżutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować