Rożki kruche serowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wsypać szczyptę soli, cukier waniliowy, dodać masło pokrojone i posiekać nożem jak najdrobniej.
dodać ser i też razem posiekać.
Następnie szybko zagniesć ciasto tworząc kulę. ciasto będzie klejące. owinąć folią i schłodzić.
Piekarnik rozgrzać do 200st.
Ciasto podzielić na 2 częsci i kolejno je rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy/ wałek też oprószać mąką/ na grubosć 0,5 cm.
Dużą szklanką wycinać kólka jak na pierogi, na srodku układać po kawałku jabłka i zlepiać ciasto po srodku łącząc ze sobą 2 przeciwległe rogi.
Układać na 2 cienkich blaszkach. Piec ok. 20- 25 minut na złoty kolor.
studzić na metalowej kratce. popudrować. najlepsze swieżutkie.
Komentarze