Rożki z ciasta serowego nadziewane serem feta i camembertem to idealna przekąska dla miłośników sera. Ciasto jest kruche i wyśmienicie smakuje, zwłaszcza w połączeniu z ziołami.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki podstawowe zestawu a:
1) 250 g mąki pszennej + mąka do podsypania
2) jajko
3) 250 g twarogu półtłustego
4) 150 g sera feta
5) 120 g sera camembert
6) 120 g sera żółtego
Składnik podstawowy dodatkowy
7) 250 g masła lub margaryny
1.Fetę kroimy w kostkę, ser camembert w plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce.
2.Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, twaróg, jajko, szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę oregano (i opcjonalnie pozostałych ziół) i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. W trakcie wałkowania ciasto podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do stolnicy.
3.Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środku każdego kwadratu układamy kilka kostek fety, plasterek sera camembert i posypujemy je ziołami prowansalskimi, oregano, estragonem i ostrą papryką, a następnie sklejamy przeciwległe rogi tworząc rożki. Wierzch każdego rożka posypujemy startym serem żółtym i oregano. Tak przygotowane rożki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 20 minut.
4.Upieczone rożki układamy na talerzu i dekorujemy gałązkami świeżego oregano. Możemy podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze