Kruche rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wsypać mąkę, margarynę pokroić nożem i wymieszać z mąką.
Dodać śmietanę wymieszaną z rozdrobnionymi drożdżami, szczyptę soli i cukier oraz kilka kropli aromatu (można pominąć).
Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i miękkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Obrać jabłka i pokroić w ósemki (jeśli jabłka są duże - kroić cieńsze plasterki). Blaszkę posmarować tłuszczem.
Schłodzone ciasto podsypać lekko mąką i cienko wałkować. Kroić kwadraty ok.8cm.
Na każdy kwadrat nakładać plasterek jabłka, składać w trójkątny rożek, zlepić boki i kłaść na przygotowana blaszkę.
3.Piec w temperaturze 160°C 25-30 minut.
Składniki na lukier dokładnie ze sobą wymieszać.
Zrumienione rożki wyjmujemy i jeszcze ciepłe smarować lukrem.
Komentarze