Kruche rożki z jabłkami

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Delikatne,kruchutkie...znakomita przekąska do kawy i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    2 dag świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 kostka margaryny (250g )
    1 płaska łyżka cukru
    kilka kropli aromatu pomarańczowego lub waniliowego
    3-4 jabłka (najlepiej renety )

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 białko
    1/2 - 1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wsypać mąkę, margarynę pokroić nożem i wymieszać z mąką.
    Dodać śmietanę wymieszaną z rozdrobnionymi drożdżami, szczyptę soli i cukier oraz kilka kropli aromatu (można pominąć).
    Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i miękkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • przed upieczeniem 2. Obrać jabłka i pokroić w ósemki (jeśli jabłka są duże - kroić cieńsze plasterki). Blaszkę posmarować tłuszczem.
    Schłodzone ciasto podsypać lekko mąką i cienko wałkować. Kroić kwadraty ok.8cm.
    Na każdy kwadrat nakładać plasterek jabłka, składać w trójkątny rożek, zlepić boki i kłaść na przygotowana blaszkę.
  • 3. Piec w temperaturze 160°C 25-30 minut.
    Składniki na lukier dokładnie ze sobą wymieszać.
    Zrumienione rożki wyjmujemy i jeszcze ciepłe smarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować