Różane babeczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodka różana konfitura i kwaskowaty rabarbar idealnie do siebie pasują. Spróbujcie sami...;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    2 jajka
    3/4 szklanki* cukru
    10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
    niecałe 3/4 szklanki* maślanki
    35 ml oleju
    1 i 3/4 szklanki* mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 małych łyżeczek gęstej konfitury różanej
    1 łodyga rabarbaru

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Konfitury

Różane babeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.
    Rabarbar umyć, pokroić w kostkę.
    Połowę ciasta rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Następnie nałożyć po łyżeczce konfitury różanej i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać rabarbarem. (ja każdy kawałek rabarbaru maczam z jednej strony w mące i tą stroną układam na wierzchu ciasta. Dzięki temu owoce się nie zatapiają.)
    Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować