Różane Babeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, rozpływające się w ustach o orginalnym smaku muffiny :) zaprezentowane w dwóch odsłonach: jako róża i zwykłe muffiny

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (1 i 1/2 szklanki mąki pszennej): 375 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kakao: 0.25 szklanki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - woda: 0.5 szklanki
    - oliwa lub olej roślinny: 0.33 szklanki
    - rum: 1 łyżka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

    - serek mascarpone: 125 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Różane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. •Nadzienie z kremowego serka: serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja (żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na 60 minut.
    •Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
    •Ciasto na muffiny: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę lub olej oraz rum (likier lub ocet winny). Dodać ekstrakt z wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
    •Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować