Rosół z dzikiej kaczki z domowym makaronem

4 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny, zdrowy, rozgrzewający rosół.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rosół:
    2 dzikie kaczki
    1 opalona cebula
    2 marchewki
    1 pasternak lub pietruszka
    średnia bulwa selera
    3 gałązki selera naciowego
    mały por
    liście jarmużu
    2 liście laurowe
    kilka kulek zielonego pieprzu i ziela angielskiego
    0,5 cm świeżej kurkumy
    sól, pieprz do smaku
    Domowy makaron:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko + 1 żółtko
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z dzikiej kaczki z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczki oczyścić, wymoczyć w zimnej wodzie. Do garnka wkładamy kaczki, przyprawy, oczyszczone warzywa (oprócz jarmużu i selera naciowego te warzywa dodajemy pół godziny przed końcem gotowania) zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gdy rosół zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i wolno gotujemy (powinien "mrugać"). Rosół powoli się gotuje, robimy makaron. Mąkę zagniatamy z jajkiem, żółtkiem i solą. Ciasto wkładamy do woreczka na pół godziny, następnie rozwałkowujemy cienki placek, kroimy w pasy i na kluski. Pokrojony makaron gotujemy, podajemy z rosołem.

Porady

Zamiast świeżej kurkumy można dodać 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Rosół można podać z makaronem ze sklepu. Odjęte mięso od kości, można wykorzystać na wiele sposobów np. odsmażyć na maśle z cebulą i śmietaną, dodać do pasztetu lub zrobić pierogi. W trakcie gotowania zbieramy z rosołu szumowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować