Rosół z dzikiej kaczki z makaronem lubczykowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatnym, a jednocześnie niezwykle bogaty w smaku rosół z dzikiej kaczki. Smak i aromat rosołu idealnie uzupełnia domowy makaron dodatkiem lubczyku.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • rosół:
    2 dzikie kaczki z podrobami
    2 marchewki
    seler korzeniowy
    opalona cebula
    korzeń pietruszki
    łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    szczypta szafranu
    1-2 cm świeżego imbiru
    kwiat muszkatu
    sól morska
    świeży lubczyk i natka pietruszki

    makaron:
    3 szklanki mąki krupczatki
    6 jajek
    łyżeczka soli
    łyżka drobno posiekanego lubczyku(listki)

    do posypania świeża natka pietruszki lub lubczyk
    opcjonalnie świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z dzikiej kaczki z makaronem lubczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Przygotowanie rosołu:
    Do garnka przekładamy kaczki razem z podrobami. Dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę oraz przyprawy(oprócz soli). Zalewamy wodą. Woda powinna pokryć warzywa i mięso.

    Gotujemy na wolnym ogniu, rosół powinien tylko mrugać. W czasie gotowania zbieramy szumowiny.

    Rosół gotujemy kilka godzin, aż mięso będzie miękkie - około 3-4 godzin.

    Rosół pod koniec solimy i dodajemy gałązki lubczyku i natki pietruszki.
  • mąka z lubczykiem 2. Przygotowanie makaronu:
    Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i posiekany lubczyk. Mieszamy.
  • makaron 3. Do mąki wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut(żeby ciasto nabrało elastyczności).
  • makaron 4. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część cienko wałkujemy. Placki rozkładamy na bawełnianych lub lnianych ściereczkach, aby podeschły - minimum 30 minut.
  • makaron 5. Podsuszone płaty ciasta kroimy cienko. Rozkładamy na stolnicy i zostawiamy do przeschnięcia - na minimum 30 minut.
  • makaron 6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut.
  • 7. Ugotowany rosół podajemy z makaronem i posypujemy posiekaną natką oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować