PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rosół z domowym makaronemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/68/bc2eb7ecb45af9b94ee4fc16880b23b21302acb7.jpeg42883216http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-rosol-z-domowym-makaronem-2
Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Dodatkowo:
pół wiejskie kury
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
pół cebuli
kawałek zielonej części pora
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (dowolna ilość )
Sposób przygotowania przepisu:
Rosół z domowym makaronem
1.
Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
2.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
4.
Warzywa obieramy i płuczemy.Marchewki i pietruszki kroimy w słupki.Cebulę opalamy nad palnikiem,por zostawiamy z całości.
5.
Mięso dokładnie oczyszczamy,dzielimy na mniejsze części ,płuczemy i osuszamy,następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą,dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
6.
Na talerze nakładamy porcja makaronu i nalewamy rosół.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy gorące.
Komentarze