Rosół z domowym makaronem

5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Od czasu do czasu uwielbiam taki rosołek,oczywiście z makaronem domowej roboty.Polecam na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Makaron:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 duże jajka
    szczypta soli
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania

    Dodatkowo:
    pół wiejskie kury
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    pół cebuli
    kawałek zielonej części pora
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki (dowolna ilość )
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
    Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
  • 2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • 3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
  • 4. Warzywa obieramy i płuczemy.Marchewki i pietruszki kroimy w słupki.Cebulę opalamy nad palnikiem,por zostawiamy z całości.
  • 5. Mięso dokładnie oczyszczamy,dzielimy na mniejsze części ,płuczemy i osuszamy,następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą,dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
  • 6. Na talerze nakładamy porcja makaronu i nalewamy rosół.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy gorące.

Porady

Mięso możemy użyć do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować