Od czasu do czasu uwielbiam taki rosołek,oczywiście z makaronem domowej roboty.Polecam na niedzielny obiad.
2 godz.
Składniki:
Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Dodatkowo:
pół wiejskie kury
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
pół cebuli
kawałek zielonej części pora
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (dowolna ilość )
Rosół z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
2.Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3.Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
4.Warzywa obieramy i płuczemy.Marchewki i pietruszki kroimy w słupki.Cebulę opalamy nad palnikiem,por zostawiamy z całości.
5.Mięso dokładnie oczyszczamy,dzielimy na mniejsze części ,płuczemy i osuszamy,następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą,dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
Komentarze