Rolady wołowe z glazurowaną marchwią i cebulkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Do roladek wołowych szczególnie polecam lekko schłodzone czerwone wytrawne wino chilijskie”.Smacznego!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ROLADKI:
    - ziemniaki: 350 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - estragon: 1 łyżeczka
    - pomidory suszone w oleju: 50 gramów
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
    - wołowina zrazowa: 800 gramów
    - boczek wędzony: 6 plastrów
    - olej słonecznikowy: 3 łyżki
    - czxerwone wino (wytrawne): 150 mililitrów
    - seler: 0.25 sztuki
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    GLAZUROWANA MARCHEW:
    - marchew: 600 gramów
    - wanilia (laska): 0.25 sztuki
    - masło: 50 gramów
    - cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
    - cytryna (pokrojona w paski skórka i sok): 0.25 sztuki
    KNEDEL I SOS:
    - cebula mała: 1 sztuka
    - masło: 40 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - mleko: 500 mililitrów
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - kasza manna: 200 gramów
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
    - kwaśna śmietana: 50 mililitrów
    - żółtko: 2 sztuki
    - cebulki konserwowe: 200 gramów
    - szalotka: 3 sztuki
    - ziele angielskie (ziarna): 3 sztuki
    - anyż gwiazdkowaty: 1 sztuka
    - jałowiec (ziarna): 4 sztuki
    - miód: 1 łyżeczka
    - wino czerwone (wytrawne): 50 mililitrów
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolady wołowe z glazurowaną marchwią i cebulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i umyć. 3 odłożyć, resztę gotować ok. 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić (wodę zachować) i rozgnieść. Doprawić estragonem, solą i pieprzem. Pomidory osączyć i pokroić w paski.
  • krok2 2. Natkę umyć, osuszyć, oberwać listki (gałązki odłożyć) i posiekać. Wymieszać
    z pomidorami i ziemniakami, farsz powinien być zwarty. Odłożone ziemniaki pokroić w słupki grubości ok. 0,5 cm. Gotować w zachowanej wodzie 8-10 minut. Odcedzić.
  • krok3 3. Wołowinę oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Pokroić poprzecznie do włókien w 6 plastrów. Potrójną warstwę folii spożywczej złożyć w prostokąt o wymiarach deski kuchennej i położyć plastry mięsa. Przykryć folią spożywczą i cienko rozbić.
  • krok4 4. Na każdy plaster wołowiny położyć plaster boczku. Na 3/4 boczku rozsmarować
    łyżkę farszu ziemniaczanego. Ułożyć po 4 słupki ziemniaków, mięso zwinąć w roladki (dłonie zwilżyć wodą, aby nie kleiły się do mięsa). Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
  • krok5 5. Selera, marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rolady miejscem zawinięcia do spodu. Podsmażyć z obu stron. Przełożyć do rondla, a na tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa.
  • krok6 6. Do warzyw wlać wino, włożyć liście laurowe i zagotować. Przełożyć do rolad. Wlać 1/2 litra wody. Dodać odłożone gałązki natki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu odwracając. Rolady wyjąć na półmisek. Sos przecedzić i odstawić.
  • krok7 7. Cebulki osączyć. Szalotki obrać. Pokroić w małą kostkę i zeszklić na 20 g masła.
    Wsypać ziele, anyż, jałowiec, sól i pieprz. Wlać miód i wino. Zagotować i wsypać cebulki. Dusić, aż zmiękną. Przyprawy wyjąć. Doprawić octem i wymieszać z odłożonym sosem. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • krok8 8. Knedel: cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Lekko posolić i usmażyć na
    łyżce masła na małym ogniu. Wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować i energicznie mieszając, wsypać kaszę.
    Gotować na małym ogniu do miękkości. Wsypać natkę i wymieszać.
  • krok9 9. Kaszę wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
    Ciasto zwinąć w roladę i ułożyć na folii spożywczej. Końce folii związać. Knedla
    zawinąć jeszcze w folię aluminiową. Gotować we wrzątku ok. 10 minut. Wystudzić. Usunąć folie i pokroić w plastry.
  • krok10 10. Marchew umyć, obrać i pokroić w słupki 4x0,5 cm. Wanilię przekroić wzdłuż,
    wydrążyć rdzeń i podgrzać ze skórką na maśle. Wsypać cukier i lekko skarmelizować. Dodać marchew, wlać ok. 100 ml wody. Doprawić solą. Wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Dusić, aż marchew zmięknie.
  • krok11 11. Knedle zrumienić na reszcie masła. Rolady przekroić na pół. Wyłożyć na półmisek z marchwią i knedlami. Polać sosem cebulkowym. Udekorować natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować