Rolady wołowe z glazurowaną marchwią i cebulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i umyć. 3 odłożyć, resztę gotować ok. 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić (wodę zachować) i rozgnieść. Doprawić estragonem, solą i pieprzem. Pomidory osączyć i pokroić w paski.
2.Natkę umyć, osuszyć, oberwać listki (gałązki odłożyć) i posiekać. Wymieszać
z pomidorami i ziemniakami, farsz powinien być zwarty. Odłożone ziemniaki pokroić w słupki grubości ok. 0,5 cm. Gotować w zachowanej wodzie 8-10 minut. Odcedzić.
3.Wołowinę oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Pokroić poprzecznie do włókien w 6 plastrów. Potrójną warstwę folii spożywczej złożyć w prostokąt o wymiarach deski kuchennej i położyć plastry mięsa. Przykryć folią spożywczą i cienko rozbić.
4.Na każdy plaster wołowiny położyć plaster boczku. Na 3/4 boczku rozsmarować
łyżkę farszu ziemniaczanego. Ułożyć po 4 słupki ziemniaków, mięso zwinąć w roladki (dłonie zwilżyć wodą, aby nie kleiły się do mięsa). Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
5.Selera, marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rolady miejscem zawinięcia do spodu. Podsmażyć z obu stron. Przełożyć do rondla, a na tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa.
6.Do warzyw wlać wino, włożyć liście laurowe i zagotować. Przełożyć do rolad. Wlać 1/2 litra wody. Dodać odłożone gałązki natki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu odwracając. Rolady wyjąć na półmisek. Sos przecedzić i odstawić.
7.Cebulki osączyć. Szalotki obrać. Pokroić w małą kostkę i zeszklić na 20 g masła.
Wsypać ziele, anyż, jałowiec, sól i pieprz. Wlać miód i wino. Zagotować i wsypać cebulki. Dusić, aż zmiękną. Przyprawy wyjąć. Doprawić octem i wymieszać z odłożonym sosem. Ewentualnie doprawić do smaku.
8.Knedel: cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Lekko posolić i usmażyć na
łyżce masła na małym ogniu. Wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować i energicznie mieszając, wsypać kaszę.
Gotować na małym ogniu do miękkości. Wsypać natkę i wymieszać.
9.Kaszę wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
Ciasto zwinąć w roladę i ułożyć na folii spożywczej. Końce folii związać. Knedla
zawinąć jeszcze w folię aluminiową. Gotować we wrzątku ok. 10 minut. Wystudzić. Usunąć folie i pokroić w plastry.
10.Marchew umyć, obrać i pokroić w słupki 4x0,5 cm. Wanilię przekroić wzdłuż,
wydrążyć rdzeń i podgrzać ze skórką na maśle. Wsypać cukier i lekko skarmelizować. Dodać marchew, wlać ok. 100 ml wody. Doprawić solą. Wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Dusić, aż marchew zmięknie.
11.Knedle zrumienić na reszcie masła. Rolady przekroić na pół. Wyłożyć na półmisek z marchwią i knedlami. Polać sosem cebulkowym. Udekorować natką pietruszki.
Komentarze