Roladki są tradycyjnie już podawane na Wielkanoc w moim domu. Przepis mojej mamy wpadł w moje ręce i z kilkoma radami staram się jak najlepiej przygotować roladki, polecam!
Rolady wołowe tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, seler obrać pokroić w cieńsze paski. Ogórek również kroimy w paseczki, a obraną cebulkę w piórka. Plastry mięsa rozbić, rozłożyć na talerze. Każdy płat smarować musztardą, posypać pieprzem i solą, ułożyć po plasterku wędliny. Następnie układać paski marchewki, selera, ogórka, kilka piórek cebuli, posypać posiekaną natką pietruszki oraz ryżem, zwijać rolady obwiązując je nicią kuchenną. Margarynę rozpuścić na dużej patelni, ułożyć nasze roladki, podsmażyć na większym ogniu, po czym przykryć, zmniejszyć płomień i dusić do miękkości podlewając co jakiś czas przegotowaną wodą. Roladki wyjąć, a z wytworzonego wywaru przygotować sos: łyżkę mąki pszennej zalać 5 łyżkami wody-wymieszać, wlać na gotujący się sos, doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladki polać sosem, podać z ziemniakami i ulubioną surówką. SMACZNEGO!!!
Komentarze