Rolady wołowe tradycyjne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Roladki są tradycyjnie już podawane na Wielkanoc w moim domu. Przepis mojej mamy wpadł w moje ręce i z kilkoma radami staram się jak najlepiej przygotować roladki, polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 4 roladki:
    - 4 plastry mięsa wołowego
    - marchewka
    - seler (korzeń)
    - duży ogórek kiszony
    - natka pietruszki
    - cebula
    - 4 grubsze plasterki drobiowej wędliny
    - 2 łyżki ugotowanego ryżu
    - 4 kopiaste łyżeczki musztardy
    - sól i pieprz

    Dodatkowo:
    - 3-4 łyżki margaryny lub masła klarowanego
    - nić kuchenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady wołowe tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler obrać pokroić w cieńsze paski. Ogórek również kroimy w paseczki, a obraną cebulkę w piórka. Plastry mięsa rozbić, rozłożyć na talerze. Każdy płat smarować musztardą, posypać pieprzem i solą, ułożyć po plasterku wędliny. Następnie układać paski marchewki, selera, ogórka, kilka piórek cebuli, posypać posiekaną natką pietruszki oraz ryżem, zwijać rolady obwiązując je nicią kuchenną. Margarynę rozpuścić na dużej patelni, ułożyć nasze roladki, podsmażyć na większym ogniu, po czym przykryć, zmniejszyć płomień i dusić do miękkości podlewając co jakiś czas przegotowaną wodą. Roladki wyjąć, a z wytworzonego wywaru przygotować sos: łyżkę mąki pszennej zalać 5 łyżkami wody-wymieszać, wlać na gotujący się sos, doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladki polać sosem, podać z ziemniakami i ulubioną surówką. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować