Rolady śląskie wołowe

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie każdy robi rolady śląskie tak samo. Podany poniżej przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ona mnie. I tego też przepisu się trzymam, bo po prostu mi smakują.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
    1 cebula
    100-120 g słoniny wędzonej
    60 g margaryny
    3-4 liście laurowe
    kilka kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz, musztarda
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady śląskie wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słoninę również pokroić w kostkę. Rozłożone rolady posmarować lekko musztardą, następnie na każdą nałożyć nieco cebuli i słoniny, po czym zawinąć i obwiązać nicią, żeby się nie rozpadły.
  • 2. W garnku rozpuścić margarynę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć rolady, chwilę smażyć po czym dodać wody i nałożyć pokrywkę. Jeżeli wody jest za mało, to od czasu do czasu jej dolać, a rolady obrócić na drugą stronę. Czas robienia rolad zależny jest od zakupionego mięsa i garnka, który posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Z gotowych rolad przed podaniem odwinąć nici.

Porady

Rolady śląskie najlepiej podawać z kluskami śląskimi i z buraczkami lub niebieską kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować