Rolady śląskie

4.5 (194 ocen)

Moja rodzina przepada za takimi roladkami.

Składniki:

  • szynka wieprzowa/ Pierś z indyka/ schab
    1-2 kiełbaski grube
    1-2 cebule
    musztarda
    ok 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
    ok 3 łyżeczki mąki pszennej
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Szynki

Rolady śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone mięso na plastry 1. Mięso oczyścić, pokroić na plastry gr 1cm.
  • Rozbite mięso posmarowane musztardą 2. Mięso rozbić tłuczkiem (podobnie postąpić w przypadku schabu). Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.
  • Pokrojona cebula i kiełbasa 3. Cebulkę i kiełbaskę pokroić w drobniutką kosteczkę.
  • Nałożona cebulką i kiełbaska na rozbite mięso 4. Pokrojoną cebulkę i kiełbaskę wyłożyć na posmarowane musztardą mięso.
  • Zwinięte rolady 5. Zwinąć mięso: najpierw zawinąć bok, a następnie zrolować do przodu. Zwinąć biała nicią lub wykałaczkami.
  • Podsmażanie rolad, posypanie ostra papryką 6. Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać roladki, obsmażyć z każdej strony, a następnie podlać gorącą wodą, przykryć. Roladki co jakiś czas obracać i podlewać. Gdy będą miękkie posypać z wierzchu mieloną ostrą papryką.
  • Rolady w sosie 7. Zrobić sos: mąkę pszenną rozrobić dokładnie w zimnej wodzie, dodać śmietanę (lekko posolić - zabezpiecza to przed zważeniem się sosu), wymieszać, zahartować (dodać trochę sosu spod rolad), wymieszać i wlać do rolad.

Porady

Gdy mięso jest długie i plastry mięsa wyszłyby małe, można krojąc mięso na plasterki nie dokrawać go do końca (po prostu naciąć), a dopiero następnie ukroić plaster, rozchylić i rozbić go tłuczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować