Rolady śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, pokroić na plastry gr 1cm.
2.Mięso rozbić tłuczkiem (podobnie postąpić w przypadku schabu). Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.
3.Cebulkę i kiełbaskę pokroić w drobniutką kosteczkę.
4.Pokrojoną cebulkę i kiełbaskę wyłożyć na posmarowane musztardą mięso.
5.Zwinąć mięso: najpierw zawinąć bok, a następnie zrolować do przodu. Zwinąć biała nicią lub wykałaczkami.
6.Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać roladki, obsmażyć z każdej strony, a następnie podlać gorącą wodą, przykryć. Roladki co jakiś czas obracać i podlewać. Gdy będą miękkie posypać z wierzchu mieloną ostrą papryką.
7.Zrobić sos: mąkę pszenną rozrobić dokładnie w zimnej wodzie, dodać śmietanę (lekko posolić - zabezpiecza to przed zważeniem się sosu), wymieszać, zahartować (dodać trochę sosu spod rolad), wymieszać i wlać do rolad.
Porady
Gdy mięso jest długie i plastry mięsa wyszłyby małe, można krojąc mięso na plasterki nie dokrawać go do końca (po prostu naciąć), a dopiero następnie ukroić plaster, rozchylić i rozbić go tłuczkiem.
Komentarze