Pierś z kury w nowej odsłonie w postaci roladek wypełnionych aromatycznym farszem. Przepis jest na 16 roladek a więc większą porcję, serdecznie polecam.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
8 podwójnych piersi z kury
1 duża główkę brokuły
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 serek typu Almette
1/2 - 2/3 szklanki startego żółtego sera
Sól, pieprz
3 jajka
Bułka tarta do panierowania
Mąka pszenna do panierowania
Tłuszcz do smażenia
Roladki z piersi kury z brokułowo-serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kury umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić wzdłuż na pół każda pierś lekko rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce
2.Cebulę pokroić w kostkę, dodać na rozgrzany tłuszcz i lekko zeszklić, dodać posiekany czosnek i razem poddusić. Brokuła zblendowac i dodać do cebuli chwilę smażyć ok. 2-3 minuty. Farsz zestawić z ognia do wystygnięcia. Następnie dodać serek Almette i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Na każdy płat mięsa nakładać łyżeczka farsz oraz ser żółty, mięso zwinąć w rulonik. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu że wszystkich stron. Roladki przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielka ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Komentarze