Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kury umyć, oczyścić z błon i wytrzeć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić młotkiem do mięs najlepiej nakryte folią spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszczdodac posiekany drobno czosnek, lekko zarumienić. Do czosnku dodać szpinak i poddusić, wystudzić. Na każdy filet nakładać szpinak na środku dać ser feta pokrojony w kostkę. Roladki zwinąć w rulonik i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron tak aby mięso się zarumieniło pobzcym przedłożyć do żaroodpornego naczynia.
2.Sos:
Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać posiekany czosnek i lekko zarumienić po czym podlać bulionem że następnie rozmieszac mąkę ze śmietaną i dodać do sosu orazdodać ser, chwilę pogotowac aby sos nabrał gęstości.bdoprawuc do smaku solą i pieprzem. Sosem polać mięso. Naczynie żaroodporne nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Podawać z ryżem, kasza lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Komentarze