Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym

4.5 (191 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sznycelki z indyka zwinięte z plastrem boczku wędzonego w kremowym sosie szpinakowym. Podane z ryżem to bardzo smaczna propozycja na obiad.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 gram fileta z piersi indyka
    5 plastrów boczku wędzonego
    200 gram szpinaku rozdrobniony mrożony
    250 ml. słodkiej śmietanki
    sól
    pieprz
    duży ząbek czosnku
    pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki
    1 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym 1. Pierś z indyka podzielić na 5 równych części każda tak ok. 100 gram.
    Porcje mięsa rozbić tłuczkiem, przyprawić na każdym kawałku ułożyć plasterek boczku wędzonego i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  • 2. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć roladki z każdej strony.
    Następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu obracając roladki do momentu aż płyn całkowicie odparuje.
  • 3. Roladki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy rozmrożony szpinak,przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
    Wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, następnie wlać wodę z mąką i zagotować ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
    Wkładamy roladki i gotujemy na małym ogniu ok 1-2 minuty.

Porady

Można zamienić pierś z indyka na filet z kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Indyk Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować