Smaczne roladki drobiowe nadziane pieczarkami, pieczone w sosie szpinakowym. W sam raz na obiad :)
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
8 pieczarek
1 opakowanie serka o smaku śmietankowym ze szczypiorkiem lub cebulką
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Sos szpinakowy:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego bo taki akurat miałam)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
250g serka mascarpone
50g drobno startego sera parmezan
Pieprz do smaku
Dodałam także kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy
Roladki drobiowe z pieczarkami w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gorącą patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy od czasu do czasu aż do odparowania wody. Dodajemy serek i mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół (ale nie do końca), tak by je rozłożyć i rozbić na większe płaty. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu z obu stron, po czym rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Każdą pierś smarujemy farszem z pieczarek i serka i zwijamy w roladkę. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do uzyskania złotego koloru. Roladki delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tą samą patelnię dodajemy ponownie dwie łyżki masła i rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak oraz serek mascarpone. Łączymy z parmezanem i doprawiamy do smaku. Przekładamy na wierzch roladek. Przykrywamy całość folią aluminiową (matową stroną do góry) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatką lub w towarzystwie ugotowanego makaronu np. tagliatelle.
Komentarze