Roladki z golonek indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że efekt (pomimo prostoty) zaskakuje - pozytywnie!

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (1 sztuka)
    1 golonka z indyka (średnia)
    5 listków świeżej bazylii
    3 ząbki czosnku
    1 marchewka (mała, lub kawałek większej)
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z golonek indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości.
    Mięso porządnie natrzeć solą.
    Na rozłożonym płacie ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę.
    Całość zrolować i wsadzić w siatkę do wędlin.
    (Można związać nitką.)
    Tak przygotowaną roladkę wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso posmarować olejem, obwinąć folią aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach.
    Następnie roladę rozwinąć (ostrożnie!) z folii (można ściągnąć też siatkę) i podpiec dodatkowo z 15 minut (aby nabrało rumianego koloru).
    Podawać na gorąco (na obiad) lub po schłodzeniu (do chleba).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować