Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

4.48 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą są kwintesencją smaku i aromatu. Dodatek suszonych pomidorów jest jak wisienka na torcie. Rozbudza wyobraźnię, przywodzi wspomnienia cieplejszych, słonecznych dni gdy za oknem zrobiło się szaro, buro i ponuro.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki :

    2 średniej wielkości cukinie
    plastry szynki w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii
    4-5 pomidorów suszonych w oliwie
    1 kulka mozzarelli
    sól
    pieprz kolorowy
    woda

    Dodatkowo :

    wykałaczki
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
    Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
    Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
    Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy
    na całą długość plastra cukinii.
    Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
    Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli.
    Zwijamy w rulon.
    Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posypujemy solą i pieprzem.
    Pieczemy około 30minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    Podajemy na ciepło bądź zimno same lub z ulubionym sosem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mozzarella Suszone pomidory Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować