Wyśmienita gorąca przekąska: szalotka + śliwka suszona + suszona morela zawinięte w cieniutkie plastry boczku i zapieczone w piekarniku. Odrobina mielonych płatków chili sprawia, że roladki są lekko pikantne, wyraziste w smaku.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach (18 plastrów)
9 miękkich suszonych śliwek
9 miękkich suszonych moreli
5 średnich szalotek
mielone płatki chili
Roladki z boczku z szalotką i suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Morele i śliwki przekrawamy wzdłuż na połowy. Plastry boczku oprószamy mielonymi płatkami chili. Na jednym końcu każdego plastra układamy ćwiartkę szalotki, połówkę śliwki i połówkę moreli, zwijamy dość ciasno i spinamy wykałaczką.
2.Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy do zrumienienia boczku (ok. 15 minut). Podajemy gorące.
Komentarze