Oryginalny pomysł na domową wędlinę z boczku wieprzowego.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
około 2,5 kg surowego boczku bez skóry
Przeprawy do natarcia boczku:
Sól morska
Rozmaryn
Liść laurowy
Szałwia
Majeranek
nasiona kopru włoskiego
owoc jałowca
Tymianek
Nadzienie:
10 małych suszonych prawdziwków
3-4 szalotki
łyżka oleju
sól morska
Dodatkowo:
główka czosnku
mała cebula w łupinie
1-2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
300 ml soku jabłkowego tłoczonego na zimno
Rolada z boczku z suszonymi prawdziwkami i szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek rozcinam na pół, nie docinając do końca.
Rozcięty boczek rozkładam na kształt rozłożonej książki.
2.Boczek układam na foli spożywczej i przykrywam z obu stron. Rozbijam tłuczkiem do mięsa na grubość około 0,5cm.
3.Rozbity boczek nacieram przyprawami.
Farsz:
grzyby zalałam gorącą wodą odstawiłam na 15 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju. Do cebuli dodaję grzyby podlewam częścią wody spod grzybów i duszę do odparowania wody. Doprawiam solą do smaku i odstawiam do wystudzenia.
Zimny farsz rozkładam na przygotowanym boczku.
4.Tak przygotowany boczek zwijam w roladę i mocno obwiązuję kuchenną nicią.
5.Tak przygotowany boczek obsmażam na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Obsmażony boczek podlewam sokiem jabłkowym dodaję czosnek, przekrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam. Piekę w piecyku w 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150°C i piekę około 2 godzin( w mięso wkłuwam wykałaczkę gdy nie wypływa czerwony sok to znaczy że mięso jest upieczone).Tak przygotowany boczek można podawać na gorąco jak i zimny w formie wędliny.
Komentarze