Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wykwintne danie z prostych składników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g schabu
    kilka plastrów wędzonego, parzonego boczku
    300 g pieczarek
    100 g parmezanu
    dwie szalotki
    50 g masła
    50 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz czarny mielony

    Sos ziołowo-limonkowy
    50 ml oliwy z oliwek
    jedna limonka
    pieprz biały mielony, kmin rzymski mielony, mielone ziarna kolendry
    kilkanaście kropel tabasco
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Szalotki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną szalotkę i zeszklić odrobinę, dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, doprawić odrobiną soli i pieprzu i smażyć do odparowania grzybów. Gotowe zdjąć z ognia.
  • 2. Sos ziołowo-limonkowy:
    Limonkę sparzyć, wyszorować i lekko rozmasować dłonią. Zetrzeć skórkę z całości i wycisnąć odrobinę soku. W miseczce zmieszać wszystkie składniki sosu. Odstawić na kilka minut.
  • 3. Schab pokroić na kawałki grubości ok 1 centymetr. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie plastry. Rozbity plaster delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. Posmarować usmażonymi pieczarkami, sosem, tartym parmezanem i zawinąć. Zawinięty schab owinąć plasterkiem parzonego, wędzonego boczku. Czynność powtórzyć do zużycia całości mięsa.
  • 4. Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć roladki i obsmażyć po 30 sekund z obu stron.
    Obsmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wlać do naczynia pozostałą na patelni oliwę, a na roladkach położyć resztę pokrojonego plasterki masła. Przykryć naczynie i zapiekać oko 20-25 minut w 200 stopniach.

Porady

Boczku potrzeba tyle plastrów ile wyjdzie kawałków schabu. Nie można też przeciągnąć roladek w piekarniku, należny kontrolować ich stan upieczenia, a w razie potrzeby jedną wyjąć, przekroić i sprawdzić czy jest już gotowa wewnątrz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Parmezan Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować