To fajny pomysł na pyszne roladki na obiad. Dodatek pieczarek nadały roladką soczystości i wspaniałego smaku a obwinięcie w boczek dodatkowo związało je by się nie rozwinęły i również wpłynął na walory smakowe dania.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg schabu pokrojonego w plastry ok. 1,5 cm
250 g cieniutkich plastrów wędzonego surowego boczku
0.5 kg pieczarek
1 mała cebulka
tymianek
sól, pieprz
mielona wędzona słodka papryka
1/3 szklanki śmietany 18 %
ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki oleju
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu cieniutko rozbijamy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – zostawiając 5-6 pieczarek całych. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i starte na tarce pieczarki – doprawiamy na samym końcu tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy by przestygły. Przestygnięte pieczarki rozkładamy na rozbite plastry schabu a następnie je zwijamy. Zwinięte roladki obwijamy wokoło plastrami boczku. Przeważnie 2 plastry boczku mi wchodziło na obwinięcie jednej roladki schabowej z pieczarkami.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju podsmażamy na rumiano z każdej strony roladki obwinięte w boczek. Następnie podlewamy je śmietanką 18%, posypujemy wędzoną słodką papryką i dodajemy odłożone pieczarki które dowolnie kroimy. Przykrywamy i chwilkę całość dusimy 5-6 minut. Następnie jeśli wytrącony sos jest za płynny to go zagęszczamy łyżką mąki i jeszcze z 5 min razem dusimy. Sprawdzamy smakowo sos czy nie potrzeba go doprawić solą lub pieprzem.
Komentarze