Roladki schabowe z papryką konserwową i boczkiem

5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne niedzielne danie, które można podać gościom-na pewno będą zadowoleni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
    200 g boczku w plasterkach
    5 pasków papryki konserwowej
    5 łyżeczek musztardy miodowej
    1 średnia cebula
    1 listek laurowy
    świeży lubczyk
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki schabowe z papryką konserwową i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki schabowe z papryką konserwową i boczkiem 1. Schab pokroić na pięć plastrów, rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i każdy plaster z obu stron, posmarować łyżeczką musztardy.Na musztardzie rozłożyć plastry boczku.
  • Roladki schabowe z papryką konserwową i boczkiem 2. Cebulę bardzo drobno pokroić, Na boczku ułożyć paprykę i posypać wszystko cebulką.
  • Roladki schabowe z papryką konserwową i boczkiem 3. Roladki ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.
  • Roladki schabowe z papryką konserwową i boczkiem 4. 2 łyżki oleju rozgrzać i obsmażyć na nim roladki ze wszystkich stron na złoto.
  • 5. Po obsmażeniu zalać roladki wodą (tak aby je przykryła), dodać kostkę rosołową , listek laurowy, ziele angielskie, paprykę, czosnek i dusić ok. 40 min. Na pozostałej łyżce oleju usmażyć zasmażkę z mąki, wystudzić. Roladki wyciągnąć z sosu, zaprawić sos zasmażką.Z roladek usunąć wykałaczki i włożyć je do sosu. Podawać z ziemniakami lub kaszą i z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować