Roladki pieczarkowe z kurczaka w sosie koperkowo -serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i obgotowujemy, następnie studzimy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około 10 minut aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku i studzimy. Fileta rozcinamy na cienkie płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem . Na każdego kotleta nakładamy po łyżce farszu i zwijamy roladki. Można spiąć je wykałaczkami. Rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy roladki z każdej strony. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem(powinien pokryć roladki), gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy roladki na talerzyk.W miseczce rozrabiamy mąkę z wodą do zagęszczenia sosu, hartujemy odrobiną bulionu i wlewamy do garnka. Na koniec dodajemy koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy serek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty :)
Komentarze