Roladki drobiowe w sosie porowym

4.5 (191 ocen)

Propozycja na obiad. Roladki świetnie smakują podane z ryżem

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka

    sos:
    - 1 por
    - 1 szklanka mleka
    - łyżka masła
    - łyżeczka mąki
    - sól, pieprz

    nadzienie:
    - 150 g szpinaku mrożonego w kostce
    - 100 g twarogu
    - kilka orzechów włoskich
    - sól, pieprz
    - odrobina masła

    dodatkowo:
    - garść mrożonej zielonej fasolki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piersi kurczaka wycinamy 4 porcje. Zbijamy mięso jak na kotlety. Posypujemy lekko z obu stron solą i pieprzem (niedużo, ponieważ przyprawiać będziemy farsz i sos). Odstawiamy.
  • 2. Nadzienie:
    Na patelni z odrobiną masła rozmrażamy szpinak, odparowujemy. Dodajemy twaróg i orzechy włoskie. Smażymy niedługo, dobrze rozdrabniając twaróg. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Sos porowy:
    Por kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy mąkę i lekko zrumieniamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Na piersi rozkładamy farsz, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
  • 5. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno trochę fasolki szparagowej. Na fasolce kładziemy roladki i polewamy sosem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, Pieczemy ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować