Roladki drobiowe w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z piersi kurczaka wycinamy 4 porcje. Zbijamy mięso jak na kotlety. Posypujemy lekko z obu stron solą i pieprzem (niedużo, ponieważ przyprawiać będziemy farsz i sos). Odstawiamy.
2.Nadzienie:
Na patelni z odrobiną masła rozmrażamy szpinak, odparowujemy. Dodajemy twaróg i orzechy włoskie. Smażymy niedługo, dobrze rozdrabniając twaróg. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Sos porowy:
Por kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy mąkę i lekko zrumieniamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Na piersi rozkładamy farsz, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
5.Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno trochę fasolki szparagowej. Na fasolce kładziemy roladki i polewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, Pieczemy ok. 40 minut.
Komentarze