• 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rolada wygląda obłędnie a jej smak rozpływa się w ustach może królować na świątecznym stole, na niedzielnym obiedzie jako dodatek do mięsa.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 4 całe jajka
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • Pęczek szczypiorku
    • 280 g serka śmietankowego
    • 10 dag szynki wieprzowej w plastrach
    • 10 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka ziemniaczana

Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski, wbijam jajka, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dodaję posiekany drobno szczypiorek. Dokładnie mieszam i wykładam połowę masy ziemniaczanej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • szynka 2. Masę smaruję połową serka, następnie układam szynkę i rozsmarowuję pozostały serek.
  • masa 3. Ponownie wykładam pozostałą masę ziemniaczaną i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach,
    Piekę w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180°C.
  • rolada 4. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować