Rolada ziemniaczana

4.5 (150 ocen)

Ziemniaki w nowej, pysznej wersji

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek (10 cm) pora
    1/2 szkl zielonego groszku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    pieprz, sól
    olej

    sos:
    150 g pieczarek
    mała cebula
    1 szkl śmietany
    tymianek, sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawą i mąką.
  • Warzywa 2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tartki.Pora pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić pora,dodać marchewkę z pietruszką, doprawić i udusić. pod koniec dodać groszek i koncentrat pomidorowy.
  • Przełożenie 3. Na stole położyć prostokąt folii spożywczej i natłuścić olejem. Ziemniaki wyłożyć na folię formując prostokąt. Na wierzch wyłożyć farsz. Pomagając sobie folią, zwinąć roladę.
  • Rolada 4. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i piec 30 minut w temp 190*C do zrumienienia.
  • Gotowa rolada 5. Sos: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i śmietanę. Przyprawić tymiankiem solą i pieprzem. gotować do zgęstnienia sosu.Roladę kroić na porcje i podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Tymianek Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować