rolada pieczarkowa

4.97 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie i tanie danie. Nadaje się za równo na imprezę jak i na 2 śniadanie do pracy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kartoflanki
    3 jajka
    2 serki almette np. ziołowe
    2 łyżki prażonej cebuli
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (196 ocen)

Rolada pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy je na oleju ok 2-3 minuty.
  • 2. Pieczarki studzimy i odciskamy z nadmiaru wody.
  • 3. Do pieczarek dodajemy żółtka, mąki oraz sól i pieprz wg smaku.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy lekko z masą z pieczarek.
  • 5. Masę przekładamy na dużą blachę i pieczemy ok 15 minut w 1800 C.
  • 6. Na zimne ciasto kładziemy serek i posypujemy prażona cebulą.
  • 7. Zwijamy w roladę i chłodzimy ok 2-3 godzin w lodówce.

Porady

w środek rolady można dodać wędzona szynkę lub wędzoną rybę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka Pieczarki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować