Wspaniała rolada z wafla z kremem kakaowym i kokosowym. W środku ulubiona galaretka. I mamy pyszny deser do kawy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
NA 3 ROLADY:
3 wafle
opakowanie galaretki np. czerwonej lub zielonej
MASA 1:
30 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
15-20 dag kokosu
1 szklanka mleka
2 łyżki kaszy manny
MASA 2:
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
32 dag herbatników
4 łyżki kakao
Rolada z wafla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Wlewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.
Kroimy w paski.
Herbatniki mielimy w blenderze lub młynku.
MASA 1 :
Gotujemy mleko z cukrem pudrem, wsypujemy kaszę mannę i kokosy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masła na puch, dodajemy po łyżce kokosów.
MASA 2:
Gotujemy wodę z pudrem i kakao. Dodajemy herbatniki i mieszamy.
SKŁADANIE:
Rozkładamy wafle na stole, smarujemy je gorącą masą 2. Odstawiamy żeby zmiękły.
Każdy płat smarujemy masą 1, nakładamy pasek galaretki. Rolady ciasno zwijamy.
Chowamy do lodówki na parę godzin lub na całą noc. Smacznego :)
Roladę można dowolnie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Porady
Galaretkę najlepiej rozpuścić sobie nawet dzień wcześniej i wlać do płaskiego naczynia.
Komentarze