Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

4.48 (157 ocen)

Przepis mam już parę ładnych lat.To prosta rolada z wafla o kakaowo- kokosowym nadzieniu.

Składniki:

  • 6 wafli
    1 galaretka (np. czerwona)

    Masa I:
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    4 paczki herbatników (małe)

    Masa II:
    10 dag wiórków kokosowych
    ok. 10 łyżek mleka
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z wafla kakaowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i wlać do wąskiego naczynia (np. keksówki).

    1. Mleko, kakao i cukier zagotować. Herbatniki pokruszyć i wsypać do ciepłej zagotowanej masy, wymieszać. Wziąć trzy pary wafli (po 2 sztuki). Na każdy z trzech wafli ułożony grubym kwadratem do góry nakładać ciepłą masę.

    2. Wiórki kokosowe zalać gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przestudzone wiórki. Na kolejne trzy wafle nałożyć masę kokosową. Przełożyć jeden ciemny wafel (kakaowy) waflem jasnym (kokosowym), tak aby powstały trzy oddzielne placki. Stężałą galaretkę pokroić na trzy pasy, kłaść na brzegi andrutów i zawijać. Powstaną trzy rolady. Na wierzch można zrobić polewę z mleka, masła, cukru i kakao. Posypać wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować