Rolada z szynki z rodzynkami i winogronami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nadzienie z rodzynek i czosnku to naprawdę świetne połaczenie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg szynki
    50 g. rodzynek
    1 kiść czerwonych winogron
    3 jabłka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1 łyżka masła
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    200 ml białego wytrawnego wina
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Dodatki Szynki

Rolada z szynki z rodzynkami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szynce wycinamy ostrym nożem dwie kieszonki. Czosnek drobno siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem. Sparzone rodzynki mieszamy z czosnkiem i masłem. Do jednej kieszonki wkładamy umyte winogrona, a do drugiej rodzynki z czosnkiem. Następnie dokładnie nacieramy mięso z każdej strony suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z każdej strony. Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy białym winem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 70 minut. Co jakiś czas podlewamy tworzącym się sosem. Jabłka myjemy, pozostawiamy skórki. Dzielimy je na ósemki pozbawiając gniazd nasiennych. Następnie dokładamy do mięsa i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować