Rolada z szynki z rodzynkami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szynce wycinamy ostrym nożem dwie kieszonki. Czosnek drobno siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem. Sparzone rodzynki mieszamy z czosnkiem i masłem. Do jednej kieszonki wkładamy umyte winogrona, a do drugiej rodzynki z czosnkiem. Następnie dokładnie nacieramy mięso z każdej strony suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z każdej strony. Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy białym winem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 70 minut. Co jakiś czas podlewamy tworzącym się sosem. Jabłka myjemy, pozostawiamy skórki. Dzielimy je na ósemki pozbawiając gniazd nasiennych. Następnie dokładamy do mięsa i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Komentarze