Rolada z pesto i suszonymi pomidorami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rolada z szynki z dodatkiem mielonego mięsa, pesto i pomidorów suszonych to idealne połączenie smaków na uroczysty obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 kg chudej szynki wieprzowej
    40 dkg szynki mielonej
    100g pesto z bazylią
    100g suszonych pomidorów
    sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki
    Marynata:
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    Po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
    Kolorowy pieprz na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pesto Szynki

Rolada z pesto i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso smarujemy pesto 1. Szynkę myjemy i przekrawamy wzdłuż (nie do końca), tak by powstał nam jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto.
  • Mięso mielone łączymy z pesto 2. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Warstwy rolady 3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
  • Rolada gotowa do leżakowania w lodówce 4. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią spożywczą. Marynujemy w oliwie i przyprawach przez całą noc, następnie pieczemy w temp. 180st C przez 120 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Suszone pomidory Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować