Rolada biszkoptowa, pieczona z jabłkami a potem zwijana. Rolada sezonowa, bo najlepszymi jabłkami do takiej rolady są papierówki. Rolada jest winna i pyszna.
40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
NADZIENIE:
-3 łyżki bułki tartej albo biszkopcików
-ok. 1000 g. pokrojonych papierówek
-1 cukier waniliowy
-cynamon
BISZKOPT:
-7 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-2 budynie śmietankowe po 40 g.
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 30x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozsypać bułkę tartą, albo pokruszone biszkopciki. Na biszkopciki porozrzucać, pokrojone w małe kawałeczki jabłka. Jabłka oprószyć cynamonem z cukrem waniliowy.
2.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać, jednocześnie dodając olej. Wylać na owoce i wyrównać.
3.Piec ok.30 min. w 175*. Sprawdzać żeby nie przesuszyć, bo będzie łamać się przy zwijaniu.
4.Przykryć ściereczką, albo papierem do pieczenia i większą deską. Odwrócić i zdjąć papier z pieczenia.
5.Za pomocą papieru od dołu, podciągać do góry i zwijać ciepły biszkopt na roladę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
6.Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem, przez sitko.
Komentarze