Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rolada biszkoptowa, pieczona z jabłkami a potem zwijana. Rolada sezonowa, bo najlepszymi jabłkami do takiej rolady są papierówki. Rolada jest winna i pyszna.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NADZIENIE:
    -3 łyżki bułki tartej albo biszkopcików
    -ok. 1000 g. pokrojonych papierówek
    -1 cukier waniliowy
    -cynamon

    BISZKOPT:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -2 budynie śmietankowe po 40 g.
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami 1. Blaszkę 30x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozsypać bułkę tartą, albo pokruszone biszkopciki. Na biszkopciki porozrzucać, pokrojone w małe kawałeczki jabłka. Jabłka oprószyć cynamonem z cukrem waniliowy.
  • Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami 2. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać, jednocześnie dodając olej. Wylać na owoce i wyrównać.
  • Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami 3. Piec ok.30 min. w 175*. Sprawdzać żeby nie przesuszyć, bo będzie łamać się przy zwijaniu.
  • Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami 4. Przykryć ściereczką, albo papierem do pieczenia i większą deską. Odwrócić i zdjąć papier z pieczenia.
  • Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami 5. Za pomocą papieru od dołu, podciągać do góry i zwijać ciepły biszkopt na roladę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Rolada z biszkoptem budyniowym i papierówkami 6. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem, przez sitko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki Biszkopty Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować